info@yachtingsweden.se

Frågor och svar

Här är de vanligaste frågorna vi får om jobbet på yachterna utomlands. Känner du att det ändå finns frågetecken, kontakta oss här!

Som stewardess är du med och ser till att insidan “the interior” av båten är i toppskick. Detta involverar detaljrik städning av både gäst- och personalutrymmen. Du bäddar gästernas sängar, ser till att deras kabiner är rena och snygga samt tvättar och stryker deras kläder. Det är även din uppgift att servera gästerna måltider, drinkar, snacks etc. Uppgifter kan också vara att göra snygga uppdukningar inför måltider samt dekorera båten inför olika event ombord och servera vid dessa. Detta är bara för att nämna en del uppgifter du kan stöta på som stewardess. Beorende på storlek på båten jobbar du tillsammans med andra stewardesser. Det finns även varianter som stew/massör (om du är kvalificerad massör) eller stew/nanny (om du har erfarenhet av att jobba med barn), service-stewardess, housekeeping stewardess etc. Det finns många olika varianter beroende på vad du söker och vad båten söker!

Som deckhand är du med och ser till att utsidan “the exterior” är i samma toppskick som insidan. Detta innebär att allting poleras och däcket skrubbas. Du är också delaktig i gästaktiviteter, t.ex. om gästerna vill åka vattenskoter eller liknande. Som deckhand är det viktigt att känna sig bekväm med att köra en av yachtens mindre följebåtar! Detta får du veta mer om på kursen.

Är du kock kan du söka jobb som det ombord yachterna. Beroende på din kompetens kan du vara huvudkock åt gästerna, eller den kock som lagar mat åt personalen och assisterar ”huvudkocken” när det kommer till mat till gästerna. Ombord vissa yachter är det du som gör båda delarna. Du är också som kock ansvarig för att alla livsmedel som behövs för matlagningen finns.

En ingångslön ombord en superyacht ligger på ca 2500-3000 euro, alltså cirka 25000-30000 kronor. Lönen går dessutom snabbt upp efter att du fått lite erfarenhet.

Ombord charteryachter (yachter som hyrs ut till någon annan än ägaren) kan du dessutom få generösa summor dricks, upp till 30 000 kronor eller till och med mer för 1-2 veckors charter ombord. Detta alltså adderat på din månadslön.

Det är vanligt att yachter reser efter “säsonger”. På sommarhalvåret finns många yachter runt i Medelhavet, där populära resmål är Spanien, franska Rivieran, Italien och dess öar, Malta, Grekland, Montenegro och Kroatien.

På vinterhalvåret åker många yachter över Atlanten, framför allt till Karibien eller Florida.

Där det finns sol och stränder finns också superyachterna – du finner dem i Thailand, Australien, Stilla havet osv. Du som crew får följa med!

En av de största fördelarna med att jobba i branschen är att det finns så otroligt många olika varianter på kontrakt. Vanligast är permanenta positioner eller säsongsjobb. När du jobbar permanent jobbar du helt enkelt till du säger upp dig. När du är säsongsanställd jobbar du under ett par månader.

Du kan också jobba kortare perioder, exempelvis endast en månad där du hoppar in när yachten behöver ett par extra händer, eller enstaka dagar här och där. Det finns många möjligheter och du kan bestämma mycket själv hur länge du vill jobba.

Som ny i branschen kan det vara svårt att direkt få ett jobb tillsammans med en partner eller kompis. På de större yachterna finns det dock ofta en stor personalomsättning, vilket gör att en position snabbt kan bli ledig. Om en av er redan fått ett jobb kan ni sedan rekommendera varandra för att höja era chanser att få jobba tillsammans. Det är däremot aldrig en garanti.

Dock kan vi absolut rekommendera att gå kursen med en kompis, och att söka jobb parallellt tillsammans. Då har ni stöd från varandra och kan hjälpa varandra på vägen, även om ni inte får er första anställning ihop. Det kommer bli ett minne för livet kan vi garantera!

Ju mer erfarenhet i branschen du får ju lättare blir det att söka ett jobb tillsammans med en partner. Ibland läggs det upp annonser om så kallade “couple’s position”, då söker yachten specifikt ett par att anställa. Det är såklart svårare i och med att ni båda ska matcha vad båten behöver, men det är vanligt i att par söker jobb tillsammans i branschen.

För att gå vår kurs krävs ingen tidigare erfarenhet eller utbildning.

För att sedan få ett jobb ombord en superyacht är det som i vilken bransch som helst, tidigare arbetslivserfarenhet och kunskap uppskattas och kan underlätta att snabbare få en första anställning. Tidigare erfarenhet inom service och hotell kan till exempel vara meriterande om du vill jobba som stew/ardess, medan en bakgrund som till exempel snickare eller seglare uppskattas när du jobbar som deckhand. Det är däremot inte nödvändigt, utan även utan mycket tidigare erfarenhet kan du få ett jobb ombord.

Personlighet, en positiv attityd och eget driv är det som uppskattas mest ombord, och väger ofta över framför tidigare erfarenhet!

Vi får in en hel del jobb och förfrågningar direkt från yachterna själva, och då blir du som YS-deltagare självklart prioriterad. Men du kan lika gärna landa ditt första jobb genom något annat rekryteringsföretag. Framför allt hjälper vi dig att på alla sätt maxa dina chanser till ett jobb, och under en kurs går vi igenom alla metoder för att söka jobb och hur du går tillväga steg för steg. Med vårt breda kontaktnätverk och kunskap så kommer du med vår hjälp få en mycket snabbare, smidigare och billigare väg in i branschen. Vi driver även rekryteringsbolaget Yachting Scandinavia, som är ett företag speciellt nishat på skandinavisk crew. Som YS-deltagare är du automatiskt med som en kandidat även hos Yachting Scandinavia

Ja, det är världens bästa sommarjobb! Men för ens första jobb brukar vi rekommendera att man inte har för många krav på hur länge man kan jobba och vart man vill jobba, då handlar det bara att få den första erfarenheten. När du fått det kan du nästan “välja och vraka” bland kontrakt, och det finns allt från kortare temporära kontrakt, till säsongsjobb, till permanenta jobb. Mer om de olika kontrakten och vad man kan förvänta sig ger vi mer information om på introduktionskursen!

Vi brukar säga att det är bra att gå vår kurs i god tid, det behöver absolut inte vara i anslutning till när man tänker att man vill börja söka jobb. Det är bra att gå kursen i god tid, så man har all information och verktyg för att göra en plan, spara ihop till en budget och förbereda sig ordentligt. En gång YS-deltagare- alltid YS deltagare. Vi kommer finnas där för dig oavsett om det gått en månad eller 1 år efter du gått kursen och det börjar bli dags. Det finns ingen utgångstid på kontakten med oss eller vår uppföljning!

Vi kan inte garantera jobb, eftersom det är du själv som aktivt måste söka jobben och gå på intervjuer. Under 2021 fick 87 % av våra deltagare som gick vidare med yachting jobb, men det som kan variera är hur lång tid det kan ta. Här är det olika faktorer som väger in. När på året du söker, hur pass relevant erfarenhet du har för positionen du söker, om du söker hemifrån eller på plats i Frankrike, hur mycket du ansträngt dig för att få ihop ett bra CV med mera. I detta blogginlägg kan du läsa mer om faktorer som kan vara avgörande när du söker jobb på yachterna: https://yachtingsweden.wordpress.com/2020/12/19/att-fa-jobb-pa-en-yacht-hur-stora-ar-chanserna/

Efter avslutad kurs hos oss behöver du genomföra en obligatorisk säkerhetsutbildning som kallas STCW10, samt en kort mathygienutbildning, Food & Hygiene. Om du vill jobba på däck behöver du inte mathygienkursen, men däremot behöver du Powerboat Level 2. Du behöver även genomgå en läkarundersökning.

Yachting Sweden hjälper dig så att du bokar in rätt kurser, och genom att boka genom oss får du rabatt på dessa. Billigare och enklare för dig! Läs mer om dessa kurser nedanför.

STCW10 är en obligatorisk säkerhetsutbildning som samtliga personer som jobbar ombord fartyg behöver genomföra. Detta är oberoende om fartyget är en superyacht eller av annan typ. STCW10 innebär utbildning i första hjälpen, sjöräddning, brand, socialt ansvar, samt säkerhetsmedvetenhet. Yachting Sweden hjälper dig att boka denna kurs, och vid bokning genom oss erhåller du en rabatt på din STCW10 med antingen vår partner i Stockholm, Safetygruppen,eller vår partner i Frankrike, Zephyr Yachting.

Samtliga personer som arbetar med eller på något sätt är i kontakt med livsmedel ombord måste ha en grundläggande utbildning i livsmedelshantering och hygien. Food & Hygiene är obligatorisk för att kunna få ett jobb ombord en superyacht. Yachting Sweden hjälper dig att boka denna kurs, och vid bokning genom oss erhåller du en rabatt.

För att kunna arbeta som deckhand ombord en superyacht behöver du kunna köra följebåtar av mindre storlek. Under två dagar får du lära dig att styra och navigera båtar upp till 10 meter. Kursen är till 85% praktisk med en del teori på sidan. Yachting Sweden hjälper dig att boka denna kurs, och vid bokning genom oss erhåller du en rabatt.

För att gå de obligatoriska kurserna, och kunna söka jobb på plats i Frankrike, rekommenderar vi att du har en budget på ca 25.000 kr. Detta är för att du ska kunna gå dina kurser, bo och leva i Frankrike under 2-3 veckor, och ge jobbsökandet en ordentlig chans utan att behöva oroa dig för mycket för pengar. Det kan kännas som mycket pengar, men lönerna på yachterna är höga att du snart kommer ha tjänat tillbaka det du lägger ut för att få din första anställning. Att söka jobb i Frankrike är dessutom otroligt kul! 

Du behöver vara 18 år för att få jobba på yachterna. Däremot kan du gå Yachting Swedens kurs från och med att du är 16 år, om detta är något du känner att du till exempel vill göra efter studenten. Ju tidigare du har information och kunskap om yachting, desto snabbare kan du lägga upp en plan för hur du vill göra!

Du kan absolut fortfarande gå kursen! Den kan vara bra att ha, så är du redo att söka jobb direkt när du tar studenten. Vi har som lägsta åldersgräns 16 år för att gå kursen hos oss.

Är du skriven i Sverige, så är du skatteskyldig i Sverige. Sen beroende på din anställning, vilken flagga du jobbar för samt hur länge du är borta så kan det fungera olika. Under kursen med Yachting Sweden går vi igenom kapitlet om skatter noga.  

Våren 2019 när Covid19 kom var det många yachter som gjorde sig av med crew och antog att säsongen skulle behövas ställas in. Under sommaren 2019 så fick ändå många båtar gästresor inbokade, och fick plötsligt ett stort behov av att återanställa, det var då en fördel att vara på plats i Europa redan. Många stora events har under året har ställts in, och det har varit svårt för många att få igenom Visum till USA under hösten. Men trots detta så har vi har under året haft många deltagare som fått jobb, och de som fått en anställning har oftast fått sitta i karantän på hotell i  någon vecka, samt så har många båtar infört rutiner på regelbundna Covid-test och såklart andra säkerhetsåtgärder för att miljön ombord ska vara så säker som möjligt för både gäster och crew. Läs gärna inlägget på vår blogg där vi mer ingående går in på hur Covid19 påverkat jobb i branschen, där intervjuar vi även en utav våra deltagare söm var nere i Frankrike under pandemin och sökte jobb.

När det kommer till våra introduktionskurser så körde vi våra kurser på distans under våren, och från och med Juli så började vi med våra fysiska kurser igen. Vi är aldrig fler än 15 personer, och har såklart vidtagit åtgärder för att miljön under kursdagen ska vara så säker som möjligt. Vi har fortfarande vår distans-lösning tillgänglig för den som inte vill gå kursen fysiskt. Vi har även mer flexibla avbokningsregler, och har man symptom kort inpå kurs så får man kostnadsfritt byta till ett annat kurstillfälle.

Vissa båtar är väldigt strikta med tatueringar, och har en non-tattoo policy. Men det finns också många båtar som inte har några som helst problem med det. Har man diskreta, små tatueringar är detta oftast helt lugnt. Har man stora och väldigt synliga tatueringar så kan man komma att nekas av vissa båtar! Men som sagt, vissa båtar har inga problem med tatueringar över huvudtaget.

 

Vi brukar säga att när man söker sitt första jobb är det smartast att söka jobb under säsongskiftena, det vill säga augusti – oktober, mars-maj. När man fått sin första erfarenhet så kan man söka jobb året runt och även ha goda chanser till jobb då. Jobb finns året runt, men just för ens första erfarenhet rekommenderar vi att söka det i säsongskiftena.

Det finns många olika sätt att söka jobb på yachterna. Man kan söka genom rekryteringsföretag, sociala medier och andra plattformar. Det är väldigt viktigt att man söker jobb på rätt sätt, därför går vi under kursen med oss grundligt igenom alla metoder, delar med oss av tips och trix för att du ska ha dem bästa chanserna i ditt sök. Nätverk och kontakter är också väldigt viktigt, och detta är något Yachting Sweden hjälper till med också. 

I vår podcast “The Swedish Yacht Stews” berätta vi mycket om våra egna erfarenheter som yachtcrew genom åren. Vi bjuder också in gamla deltagare som berättar om sin resa från kurs till första jobb.

Hitta podden på Spotify, Acast eller här!

I YS-bloggen delar vi med oss av intervjuer med erfaren yachtcrew, samt annan aktuell information om branschen och Yachting Sweden.

Hitta bloggen här!