info@yachtingsweden.se

Kursupplägg

Under kursdagen ger vi dig all information du behöver om yachtingbranschen i sin helhet, från vad som definierar en yacht till hur arbetet ser ut. Under dagen blandar vi praktiskt med teoretiskt. Vi tar dig igenom rekryteringsprocessen och hjälper dig enskilt med att framhäva dina styrkor och anpassa ditt CV. Genom personlig guidning maximerar vi dina möjligheter att lyckas med att få ditt första jobb.

Under kurs-dagen får du möjlighet att mingla med andra deltagare, samt ställa alla dina frågor direkt till Lisa och Helena.

Kursinnehåll:

 • Grundläggande information om branschen.
 • Olika positioner och vad du kan jobba som ombord.
 • Olika typer av yachter, skillnader och fördelar/nackdelar.
 • Genomgång av arbetsuppgifter ombord, med eller utan gäster ombord.
 • Genomgång av obligatoriska kurser nödvändiga för att få jobba ombord (ex. STCW10, Food & Hygiene 2, Powerboat Level 2).
 • Förberedelser och budget.
 • Steg för steg-guide till hur du får ditt första jobb.
 
 
 • Förberedelser inför jobbsökstiden, hur du förbereder dig för din första intervju och din första vecka ombord.
 • Metoder för att söka jobb.
 • Kontrakt, löner, skatt, visum, försäkringar ombord.
 • Rättigheter och skyldigheter.
 • CV-guidning och CV-workshop.
 • Rekryteringsprocessen och registrering.
  hos bemanningsföretag.
 • Livet ombord – vad kan du förvänta dig?
 • Gästbemötande – relationen till dina gäster.
Efter en dag med tjejerna på deras introduktionskurs hade jag inget annat än yachting i huvudet och inte ens en vecka efter kursen så hjälpte tjejerna mig att få mitt första jobb nere i Frankrike! Från att ha begränsad kunskap om branschen till första arbetsdagen på en vecka och det hade absolut inte varit möjligt utan Yachting Sweden! Om ni någonsin funderat över att tanken att bli en yachtie så är Helena och Lisa verkligen erat smartaste tillvägagångssätt, 10/10!

För några år sedan blev jag mycket intresserad av arbetet människorna gjorde på dessa lyxyachter och sa att jag en dag ville arbeta på en sådan själv. Började leta runt på nätet men hittade nästan ingen information om hur jag skulle gå tillväga för att uppfylla min dröm. Gav därför upp.. 2018 kom Lisa & Helena upp på min Instagram och fångade snabbt mitt intresse. Jag gick kursen med dem den 15e mars 2020 och det var en mycket givande kurs fylld med ALL information du behöver för att ta steget in i branschen. Tjejerna lämnar dig inte vid kursens slut, utan följer upp din utveckling och din resa. Jag är superglad att jag gick kursen med dem då jag annars hade suttit än idag ovetandes om vad jag skulle ta mig till för att förverkliga min dröm. Tusen tack Lisa & Helena för ert genuina engagemang för oss alla som är intresserade av yachtingbranschen. Utan er vore vi inget!

Jag har i flera år drömt om att komma in i yachtingbranschen, något som tyvärr känts väldigt svårt. Efter kursen med Yachting Sweden känns det mycket mer greppbart och inom räckhåll. Helena och Lisa går igenom all information man kan tänkas behöva och berättar om egna erfarenhet från industrin, men det tar inte slut efter kursen. De följer upp och hjälper till med allt från CV till intervjuer och är verkligen ett bra stöd genom hela processen. Utan tjejerna hade jag inte vetat hur jag skulle starta den resa jag så länge drömt om. Deras erfarenhet, engagemang och råd är guld värt!

Alternativ & priser

Pris: 4200 kr

Önskar boende? Vi samarbetar med STF Af Chapman på Skeppsholmen i centrala Stockholm. Här kan du bo från 350 SEK /natten som YS-deltagare. Du kan bo i eget rum eller boka bädd, och du kan välja att bo i byggnaden eller på skeppet. Hör av dig om du önskar att boka boende i samband med din bokning så hjälper vi dig vidare.

Boka/betala med en kompis:  7500 kronor (3750 kronor per person).

Pris online-kurs INDIVIDUELL: 3200 kronor

Pris online-kurs GRUPP: 2800 kronor 

Information om vår distans-lösning kan du läsa om här.

Vem? Du behöver ha fyllt 18 innan du börjar söka jobb. Däremot är du varmt välkommen att gå vår kurs från och med att du är 16 år med målsmans godkännande.

Alla priser är inklusive moms. Observera att bokning av kursplats sker i mån av plats, så vi rekommenderar att boka i tid för att säkra en plats!

Nästkommande kursdatum

Tid, plats & innehåll

Vad? Introduktionskurs 1 dag, klockan 10.00-19.00

Var? Vi håller till i Frihamnen i Stockholm. Stocholm Training Port Södra Kajen 10, 115 41 Stockholm. Här delar vi lokal med vår partner Safetygruppen och Navigationsgruppen.

Vad ingår under kursdagen

 • Fikabröd, dryck och snacks under dagen.
 • Lunch.
 • Ett glas bubbel/alkoholfritt när kursen är avslutad, för att tacka av och säga hejdå.
 • Goodiebag med Yachting Sweden-vattenflaska, Yachting Sweden CV-Mapp, våra e-guider (YS-handboken och Stew/Deck-guiden, CV-guiden, Pack-lista och Check-lista), Yachting Sweden-block, Yachting Sweden-penna. 
 • Färdig, bransch-anpassad CV-mall enligt yachting-standard.
 • En polo T-shirt sponsrad av VMG clothing. Den perfekta T-shirten att ha på sig när man tar sin CV-bild eller går på intervju.

   

Yachting Sweden Vattenflaska

Vad får jag med mig efter kursen?

Efter kursen med oss börjar vårt viktigaste arbete. Du kommer få med dig en hel del material och förmåner efter kursen, samt uppföljning och coaching hela vägen ombord.

 • Jobbsöksguiden. En 35 sidor komplett guide om hur du går tillväga när du söker jobb och hur du maxar dina chanser. Metoder för att söka jobb och annan vägledning.

 • Stewardessguiden eller Deckhandguiden – beroende på vilken position du vill satsa på kommer du få med dig en av guiderna efter kursen. Guiderna är fyllda med verktyg inför första jobbet. Allt från termer, genomgångar, tips & tricks och praktiska verktyg. En trygghet inför första jobbet. Du kan köpa till den andra guiden för 300 kronor.

 • CV-mall enligt branschstandard, samt den 24 sidor långa CV-guiden i form av e-bok.

 • Intervjuguiden. En 35 sidor lång guide som förbereder dig inför intervjuer. Värdefulla tips från kaptener, chief stewardesser och chief officers om vad de frågar när de intervjuar. Checklistor på hur du förbereder dig med frågor, men även frågor att vara beredd på att få.

 • Pack- och checklista inför avfärd.
 • Rabattkoder för den obligatoriska säkerhetskursen med vår partner Safetygruppen i Sverige eller Zephyr Yachting i Frankrike, samt andra samarbeten med företag som har fler meriterande kurser eller ger andra förmåner som direkt underlättar ditt jobbsökande. Hitta fler av våra samarbeten här.

 • Obegränsade CV-korrekturvändor, samt obegränsad uppföljning och guidning efter avslutad kurs. En gång YS-deltagare, alltid YS-deltagare!

 • Inbjudan till våra två privata Facebook-grupper där vi delar jobb och annan värdefull information. Där får du även kontakt med andra svenskar i branschen, både erfaren crew och andra kursdeltagare. Ett första nätverk som hela tiden växer sig större!

 • Registrering med rekryteringsföretaget Yachting Scandinavia. Yachting Scandinavia är vårt systerbolag som sysslar med rekrytering direkt till yachterna, och är nischad på skandinavisk crew. Som YS-deltagare blir du alltid prioriterad när vi får in jobbförfrågningar. Vi tycker det är så roligt att vi kan hjälpa till med jobb direkt till våra deltagare!

 • Kontakter i branschen. I denna bransch är kontakter otroligt avgörande och du som deltagare kommer bli försedd dig med våra egna kontakter. Vi själva har jobbat många år och har många kontakter som direkt kan underlätta för dig och hjälpa dig i ditt jobbsök. Allt från erfaren crew, agenter eller andra personer som driver verksamhet inom yachting.
 
Lisa Emlund

Efter avslutad kurs…

Efter kursen kommer många frågor dyka upp. Det kan vara mycket du undrar över då du ska börja leta jobb eller efter att du blivit anställd ombord en yacht. Vare sig dina frågor rör lön, kontrakt, kontakt med agenturer eller annan guidning så ingår det alltid uppföljning och vi värdesätter kontakten med våra deltagare efter kursen högt. Vi finns alltid tillgängliga på mail och telefon, och vi kommer följa upp dig när du börja söka jobb. För oss är det jätteviktigt att ha en god relation med våra deltagare även efter kurs!

Vi kommer också löpande uppdatera dig om vakanta positioner och använda vårt eget nätverk för att du så snabbt som möjligt ska få ditt första jobb. Vi förmedlar även jobb till deltagare och vi jobbar med rekrytering direkt till yachterna via vårt systerbolag Yachting Scandinavia där vi har avtal med cirka 25 yachter som rekryterar via oss.