info@yachtingsweden.se

Nyfiken på yachting?

Ha världen som arbetsplats

Jobbet på en yacht
utomlands ger dig möjligheten att både tjäna bra och
resa i kombination.

Vad är yachting?

Superyachter ägs av förmögna privatpersoner, vilka använder superyachten ungefär som en sommarstuga. Trots att antalet gäster ombord en superyacht (standard mellan 12-14 st) förblir detsamma oavsett yachtens storlek, så kan antalet i besättningen variera mycket. Yachter kan vara allt mellan 30 meter till 130 meter, och en mindre yacht kan ha ca 7 personer i besättningen, medan en större yacht kan ha upp emot 40 personer.

Man kan se en superyacht som ett flytande hotell, där fokus ligger på att ge gästerna den bästa möjliga service och upplevelse. Man brukar säga att yachterna ”chase the sun”, vilket ger dig som crew ombord möjlighet att få följa med till fantastiska och exotiska platser. Populära resmål för yachterna är medelhavet på sommaren, och Karibien på vintern!

De vanligaste ingångspostitioner ombord en yacht är junior stewardess eller junior deckhand. Som stewardess är du med och sköter insidan av yachten, och arbetsuppgifter kan delas upp i tre avdelningar – service, housekeeping och laundry. Service innebär att du är med och gör fina bordsdekorationer, gör drinkar, serverar under måltider och liknande. Housekeeping innebär att bädda sängar, dammsuga kabiner och städa. Laundry innebär tvätt av både gästers och crewns kläder.

Som deckhand är du med och tar hand om utsidan av yachten. Du kör de mindre följebåtarna, hjälper till om en gäst vill åka vattenskidor, skrubbar däck, underhåller och reparerar utsidan, målar, kastar rep när yachten lägger till, och liknande. 

Kommer du ifrån en annan bransch och sitter på kunskaper inom andra områden så kan du även få jobba med dessa i kombination med stewardess eller deckhandyrket. Exempel; Sjuksköterska/stewardess, Massör/stewardess, Florist/Stewardess, Nanny/Stewardess, Yoga intrsuktör/stewardess. På deckhandsidan brukar vanliga “specialistområden vara snickare/deckhand, personlig tränare/deckhand, maskinist/deckhand. 

Det är ett flexibelt jobb på det sättet att du kan jobba permanent (tills du säger upp dig), en säsong, eller kortare kontrakt under en kortare period. Ingångslön ligger på ca 25000 – 30000 kronor, och på så kallade charteryachter har du dessutom möjlighet att få generösa summor med dricks. Det kan bli så mycket som 30000 kr för en veckas jobb!

Du är yachtingmaterial!

Introduktionskursen som förbereder dig inför jobbet ombord en privatägd superyacht!

Utan rätt information och rätt verktyg kan yachting kännas som en krånglig bransch att få in en fot i. Det finns ingen, eller mycket lite, information på svenska, och det är lätt hänt att ta onödiga omvägar som enkelt kan undvikas om man har rätt kunskap från början. Yachting Sweden har därför satt ihop en endagskurs där vi i detalj går igenom den information du behöver för att så snabbt och smidigt som möjligt få ditt första jobb ombord. Vi går igenom precis vad du kan förvänta dig av branschen, och vad branschen kommer att förvänta sig av dig. Vi hjälper dig med ditt CV enligt branschstandard, och använder vårt eget breda kontaktnätverk för att underlätta för våra kursdeltagare hela vägen. Efter avslutad kurs kan det uppstå frågetecken längs vägen, då finns vi alltid tillgängliga för att reda ut dessa. Med vår introduktionskurs kommer du få med dig all info och de verktyg du behöver för att kunna landa ditt första jobb!

“Kursen är inte bara informativ utan även rolig där du träffar andra personer som också är intresserade av branschen”

Timmy

“Rekommenderar kursen till alla som funderar på att ta sig in i yachtingbranschen. Underbart snälla tjejer bakom detta som ger en så mycket hjälpsam information!”

Fredrika

Läs fler recensioner av kursdeltagare på vår facebooksida!